Tussen 2012 en 2015 was er een ononderbroken stijging van het aantal werklozen in Vlaanderen. Al sinds augustus 2015 daalt hun aantal maandelijks. “Die aanhoudende daling doet zich bovendien voor in zo goed als alle leeftijdscategorieën”, merkt de minister tevreden op. Zo ziet hij de jeugdwerkloosheid (-25 jaar) met 2,3 procent dalen. Bij de middenleeftijdsgroep (25-50 jaar) is er een daling van maar liefst 5 procent. En bij de 50-plussers zien we een daling van 3,4 procent. “Alléén bij onze 60-plussers is er nog sprake van een stijging, al is die daar wel te wijten aan de regels rond de langere beschikbaarheid”, verklaart Muyters.

“Als de arbeidsmarkt heropleeft, zijn werkzoekenden die minder dan een jaar werkzoekend zijn traditioneel de eerste groep die daarvan kan profiteren”, weet Muyters uit ervaring. “De langdurig werkzoekenden hebben het veel moeilijker, maar nu zien we al twee maanden op rij ook bij hen een stevige daling. Die is onder meer te danken aan de verbeterde conjunctuur, maar ook aan regeringsmaatregelen zoals de taxshift, die de loonkosten voor bedrijven doen dalen.”

Aandachtspunt: allochtonen

Dat neemt niet weg dat er nog een aantal aandachtspunten blijven op onze arbeidsmarkt. Zo stelt de minister opnieuw een stijging van de werkloosheid vast onder allochtone werkzoekenden: bijna 60.000 mensen die in Vlaanderen leven, maar er niet zijn geboren, waren eind oktober op zoek naar werk. Dat zijn er 0,7 procent meer dan in 2015. Om ook hen een perspectief te bieden op de arbeidsmarkt, hamert Muyters op het belang van maatwerk: “We moeten op een zo individueel mogelijk niveau kijken hoe we mensen kunnen helpen om hun afstand tot de arbeidsmarkt te overbruggen. Werkzoekenden sterker maken én werkgevers overtuigen om nog meer mensen kansen te geven: daar ligt de sleutel tot succes.”

Onderwerpen