15,8 miljoen euro voor topsportinfrastructuur

Door Philippe Muyters op 4 januari 2018, over deze onderwerpen: Sport
Gymnastiek

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters pompt 15,8 miljoen euro in de Vlaamse topsportinfrastructuur. De investeringen moeten de trainingsfaciliteiten en sportmedische omkadering van onze topsporters verder opkrikken.

Topsporters en hun entourage moeten in zo goed mogelijke omstandigheden kunnen trainen om topprestaties neer te zetten. “De afgelopen jaren werd al een stevig investeringstraject afgewerkt,” zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters, “Dat trekken we nu door met een nieuwe impuls van 15,8 miljoen euro. We focussen onze investeringen op de topsport-driehoek Gent-Antwerpen-Leuven, met uitschieters richting Genk en Waregem voor bijvoorbeeld paardensport.”

Het concept van de topsport-driehoek zorgt ervoor dat de expertise rond een sport gebundeld wordt op één locatie. Minister Muyters: “We hebben gepoogd om de topsportfaciliteiten te centraliseren. Op die manier krijg je op één plaats de beste trainers, de beste infrastructuur en de beste omkadering zoals wetenschappelijk onderzoek en ondersteuning door de universiteiten. Bovendien ontmoeten de beste atleten uit elke sport elkaar op dezelfde locatie, wat hun prestaties naar een nog hoger niveau stuwt.”

Zowat alle sporten komen aan bod. In Leuven wordt 5,3 miljoen euro geïnvesteerd en gaat het ondermeer over beachvolley, tafeltennis, badminton en nieuwe sportmedische ruimtes. Gent krijgt een boost van 4,6 miljoen met gymnastiek, baanwielrennen, meer en betere overnachtingsaccomodatie en klaslokalen. In Antwerpen wordt voor 3,5 miljoen euro geïnvesteerd. Daar gaat het onder andere om tennis, hockey, basketbal en een topsportinternaat. Genk krijgt 1,5 miljoen euro en kan een dryslope met camerasysteem bouwen. En in Waregem wordt tot slot vanuit Vlaanderen 900.000 euro geïnvesteerd in de verdere inrichting van het eventingparcours voor de paardensport.

Samen is dat een investering van 15,8 miljoen euro. “Het is gelukkig niet ik die de medailles moet halen,” sluit minister Muyters af, “Maar ik moet als minister van Sport wel zorgen voor zo optimaal mogelijke omstandigheden, zodat al die Vlaamse topatleten de beste kans hebben om medailles te pakken.”

U vindt de volledige lijst in bijlage.

Infografiek investeringen topsportinfrastructuur

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is