297 nieuwe fundamentele onderzoeksprojecten en 101 kredieten aan navorsers

Door Philippe Muyters op 23 november 2017, over deze onderwerpen: Innovatie
Onderzoek

De raad van bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) heeft de nieuwe onderzoeksprojecten voor 2018 toegekend. Vanaf januari 2018 financiert het FWO voor meer dan 105 miljoen euro aan nieuwe fundamentele onderzoeksprojecten aan Vlaamse universiteiten en onderzoekscentra. Na een grondige evaluatie, met zowel interne als externe peer review, van de meer dan 1600 aanvragen die het FWO ontvangen had, werden 297 nieuwe projecten en 101 kredieten aan navorsers geselecteerd door internationaal samengestelde wetenschappelijke expert panels om zo vanaf 1 januari 2018 voor vier jaar onderzoek te kunnen doen.

Sinds dit jaar ontvangt het FWO 30 miljoen extra van de Vlaamse regering, wat volledig is geïnvesteerd in de fundamentele projecten om de slaagkans opnieuw te doen stijgen, en met resultaat. In deze aanvraagronde is de slaagkans voor het eerste sinds lang, nu 1 op 5 (20,45 %), een gevoelige verhoging t.o.v. de afgelopen jaren (ca. 15%).

Dit bedrag is een onderdeel van het financiële groeipad voor wetenschap en innovatie dat het departement EWI onder impuls van minister Philippe Muyters heeft uitgetekend. Vanaf 2018 zal het FWO bovendien starten met de implementatie van de aangekondigde hervormingen van de evaluatieprocedure. Samen met verdere opstappen in het voorziene groeiplan krijgen we zo stilaan zicht op het doel van een slaagkans van 1 op 3, zoals opgenomen in het Vlaamse regeerakkoord.

Hans Willems, secretaris-generaal van het FWO: “Het FWO blijft zich inzetten voor voldoende financiering voor wetenschap, absoluut noodzakelijk als we in Vlaanderen onze goede positie willen consolideren. Met de 30 miljoen euro extra is alvast voor de fundamentele projecten een broodnodige inhaalbeweging ingezet, wat de slaagkans dan ook naar een mooie 1 op 5 gebracht heeft. Heel wat onderzoekers voelen hiervan onmiddellijk de positieve gevolgen. Het ultieme streefdoel voor FWO blijft vanzelfsprekend een slaagpercentage van 33%, wat internationaal aanvaard wordt als een ideaal richtsnoer tussen motivatie en uitdaging bij een wetenschapscompetitie. Lange tijd was dit toch een verre droom, maar dankzij het engagement van de regering misschien dichterbij dan ooit!

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters: “Het lage slaagpercentage was al langer een doorn in het oog van de onderzoekers. En terecht, want vaak vielen heel waardevolle en beloftevolle projecten uit de boot doordat er te weinig middelen waren. Met de impuls van 30 miljoen euro geven we dat slaagpercentage een stevige boost. Met als gevolg: meer kwalitatieve onderzoeksprojecten kunnen rekenen op financiering. Dat is goed voor de wetenschappers, en goed voor Vlaanderen. Onze hersenen zijn immers Vlaanderens belangrijkste grondstof.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is