5 miljoen euro extra voor CERN-onderzoek

Door Philippe Muyters op 21 februari 2018, over deze onderwerpen: Innovatie
Philippe Muyters

 

Op 20 februari 2018 bracht Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters een bezoek aan CERN in Zwitserland, waar onderzoek naar elementaire deeltjes plaatsvindt. Tijdens zijn bezoek maakte de minister bekend dat Vlaanderen 5 miljoen euro extra zal investeren in CERN, voor de bouw van een nieuw detectiesysteem in één van de deeltjesversnellers.

 

 

CERN is een Europese organisatie dat fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Het werd opgericht in 1954, met België als één van de twaalf stichters. Vlaanderen financiert Vlaamse onderzoeksgroepen betrokken bij het CERN-CMS-experiment en de CERN-ISOLDE-faciliteit. Voor de periode 2008-2017 komt deze financiering tot een bedrag van 40,5 miljoen euro.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters maakt nu 5 miljoen euro extra vrij voor de Vlaamse onderzoekgroep binnen het CERN-CMS-experiment. De groep werkt mee aan de bouw van een nieuw detectiesysteem bij de grootste deeltjesversneller van CERN. Hierdoor zal binnen enkele jaren de deeltjesversneller tien keer meer gegevens kunnen verzamelen.

Vlaams minister Muyters: “De investering in het nieuwe detectiesysteem zorgt ervoor dat we enorm veel data kunnen capteren, selecteren en verwerken. Dat is van onschatbare waarde voor het fundamenteel onderzoek, maar de kennis die we hier opdoen kan ook een grote maatschappelijke relevantie hebben. In 1989 werd hier bijvoorbeeld het World Wide Web (www) uitgevonden, in de toekomst zal het ook in ons gebruik van big data een grote rol spelen.

 

Videoreportage VRT NWS: https://goo.gl/uSnmTn

Lees meer in artikel De Morgen: https://goo.gl/96YS2F

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is