City of Things in elke Vlaamse gemeente

Door Philippe Muyters op 10 oktober 2017, over deze onderwerpen: Innovatie

Hoe verandert het Internet of Things de toekomst van de Vlaming? Vandaag is het tijd om de antwoorden uit het city of things-project – de digitale proeftuin in Stad Antwerpen – te delen met Vlaanderen. Met een subsidie-oproep van 4 miljoen euro wil Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters alle Vlaamse steden en gemeenten – groot én klein – de kans geven slim aan de slag te gaan met smart city-toepassingen.

 

 

Slim parkeren, gezondheidszorg op afstand, efficiënt energieverbruik… de innovatieve mogelijkheden van het Internet of Things om het leven aangenamer en duurzamer te maken, lijken eindeloos. Voor Vlaanderen ligt hierin een kans om niet enkel mee te zijn met de vierde industriële revolutie, maar zélf een pionier en topspeler te worden in de geconnecteerde wereld. Met een enorm potentieel in baanbrekende nieuwe technologieën en een ontluikend kmo-ecosysteem heeft onze regio alvast de grondstoffen in handen.
Tijd om een versnelling hoger te schakelen door op een slimme manier samen te werken aan een slimmer, beter en duurzamer Vlaanderen.

City of Things

Begin dit jaar  bouwden Vlaanderen, Stad Antwerpen en imec samen ‘City of Things’ uit, een digitale stad verweven met de werkelijke stad om de mogelijkheden van smart cities te onderzoeken. In deze proeftuin wordt de technologie door gebruikers in de praktijk getest. Vandaag worden de lessen uit dit project doorgetrokken naar Vlaanderen. Met een subsidie-oproep van 4 miljoen euro krijgen alle Vlaamse steden en gemeenten – groot én klein – de kans om uit te zoeken wat het internet of things voor hen kan betekenen. Met dit project kunnen ze kennis opdoen over de technologie, de noden van de gebruikers en over de zakelijke kant.

Open samenwerking

Ze worden hiervoor bijgestaan door imec, ’s werelds toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. Er gaat daarbij veel aandacht naar een open aanpak, zodat toepassingen die in de ene gemeente ontwikkeld worden, ook mogelijkheden bieden om in een andere stad mee aan de slag te gaan. Het aantal dataconnecties, samenwerkingsverbanden en uiteindelijk dus ook het aantal innovatieve toepassingen, nemen zo immers exponentieel toe. Ook het ‘Smart Flanders-project’ van minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans kadert in die visie. Die slimme aanpak maakt Vlaanderen uniek.

Vlaams minister van Innovatie en Economie Philippe Muyters: “Het leven aangenamer en duurzamer maken met alles wat onze technologie te bieden heeft, dat is waar city of things om draait. Vandaag is het tijd een versnelling hoger te schakelen door ervoor te zorgen dat élke Vlaamse stad of gemeente, hoe groot of hoe klein ook, de mogelijkheid heeft na te denken over wat het internet der dingen voor hen kan betekenen. Als we het vandaag slim aanpakken door samen te werken, zetten we Vlaanderen in de toekomst op de kaart als dé slimme regio van Europa, dé voorloper in smart cities en het internet of things.”

Het project werd vandaag voorgesteld in de kleine slimme gemeente Bonheiden, die zelf al sterk aan de slag gegaan is met smart city-toepassingen, waaronder de slimme fietsscanner van de kinderen van de gemeentelijke basisschool. Burgemeester van Bonheiden Guido Vaganée onderstreepte daarbij hoe belangrijk het is dat deze oproep openstaat voor elke Vlaamse stad en gemeente: “het Internet of Things, dat zijn de zeven mijlslaarzen voor kleine gemeenten”.

 

Indienen tot 31 januari 2018

 

Geïnteresseerde steden en gemeenten kunnen tot en met 31 januari 2018 een projectvoorstel indienen.

Het wettelijke kader, de handleiding bij de oproep en het formulier om een aanvraag in te dienen, zijn beschikbaar op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Vragen kan je ook stellen via cityofthings [at] vlaio.be.

 

Toelichting van de minister in het Vlaams Parlement
"Minister, u hebt een projectoproep gelanceerd waarbij 4 miljoen euro wordt vrijgemaakt om die steden en gemeenten aan te moedigen ook slimme projecten op te zetten.  Hoe zult u zorgen voor een kruisbestuiving tussen die individuele projectaanvragen en de wil om tot een slim Vlaanderen te komen?"
 
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is