Eerste reeks steden en gemeenten start op 1 juni met digitale bouwaanvraag

Door Philippe Muyters, Geert Bourgeois op 20 februari 2014, over deze onderwerpen: Investeringen, Lokaal beleid, Omgevingsvergunning

Vlaams ministers Philippe Muyters en Geert Bourgeois demonstreerden op Batibouw hoe vanaf 1 juni de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning in een eerste reeks steden en gemeenten digitaal afgehandeld kan worden. Hierdoor kan de bouwer eenvoudiger, sneller en transparanter de noodzakelijke vergunningen bekomen.  

De digitale afhandeling versnelt en vereenvoudigt die procedure en is bovendien kostenbesparend. Steden en gemeenten kunnen tot 12 miljoen euro besparen als alle bouwdossiers digitaal afgehandeld worden. Ook de architecten kunnen hun kosten aanzienlijk beperken. Alleen al de papierkost zou 50 miljoen euro minder bedragen.

De technische omschakeling is niet evident is voor veel lokale besturen. Daarom besloot minister Muyters om hen eenmalig financieel te ondersteunen om mee in het digitale verhaal te stappen. Lokale besturen die nog niet klaar zijn voor een digitale afhandeling, kunnen met papier blijven werken. 

Met dit project heeft Vlaanderen er een heus e-loket bij. Later zal de bouwaanvraag samen met de milieuvergunningsaanvraag geïntegreerd worden in de omgevingsvergunning.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is