Groeipakket stijgt jaarlijks met 2%

Door Philippe Muyters op 28 november 2019

Vanaf volgend jaar zal het Groeipakket (de nieuwe naam voor het kindergeld) jaarlijks met 2% stijgen. Daardoor ligt het reële bedrag dat mensen met kinderen krijgen aan het einde van deze regeerperiode hoger dan wanneer gewoon de inflatie gevolgd zou worden. Dat bracht Vlaams parlementslid Philippe Muyters aan het licht tijdens de begrotingsbesprekingen.

Bij de vorming van de Vlaamse Regering berichtten verschillende media dat mensen de voorgestelde hervorming van het Groeipakket in hun portefeuille zouden voelen. Maar dat klopt niet, zo bracht Vlaams parlementslid Philippe Muyters aan het licht tijdens de bespreking van de begroting in het Vlaams Parlement. “Dankzij de aanpassingen aan de begroting die nu in het parlement voorliggen, zullen mensen met kinderen tegen het einde van deze regeerperiode meer krijgen dan wanneer de inflatie gevolgd zou worden. De jaarlijkse aanpassing met 2% zorgt ervoor dat mensen meer overhouden dan in het oude systeem”, zegt Muyters.

Het Groeipakket zou jaarlijks aangepast worden aan de inflatie, maar de nieuwe regering besliste om een aanpassing aan het systeem uit te voeren met een vast indexeringsmoment in september. Tijdens de bespreking van de begroting bleek dat die vaste aanpassing ook gepaard gaat met een vaste voet van 2%, onafhankelijk van de inflatie. Muyters: “Als de inflatie dus lager ligt dan 2%, stijgt het Groeipakket met een hoger bedrag. Uit de documenten van de meerjarenraming blijkt duidelijk dat de regering uitgaat van een jaarlijkse inflatie die beduidend lager ligt dan 2%. Doorgerekend houdt dit in dat het Groeipakket tegen het einde van de legislatuur hoger ligt dan in het vorige systeem. Deze regering blijft mensen met kinderen volop ondersteunen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is