Loopbaancheque groot succes

Door Philippe Muyters op 7 december 2017, over deze onderwerpen: Werk, werkloosheid en werkgelegenheid

Loopbaanbegeleiding is een cruciaal element om meer mensen te stimuleren om hun loopbaan in eigen handen te nemen.  4 jaar geleden werd de loopbaancheque geïntroduceerd. Vandaag is het gebruik van loopbaancheques gestegen met maar liefst 275%, zijn het aantal centra die loopbaanbegeleiding aanbieden verzevenvoudigd en is de tevredenheid van gebruikers 85,6%. Kortom een absoluut succes!

In juli 2013 werd de loopbaancheque geïntroduceerd als een maatregel die werknemers en zelfstandigen zou helpen om na te denken over hun loopbaan. Het verbeteren van de inzetbaarheid en flexibiliteit op de arbeidsmarkt van werknemers en zelfstandigen verhogen, was dan ook de algemene beleidsdoelstelling. Loopbaanbegeleiding helpt het nodige zelfvertrouwen en zelfsturend vermogen te verhogen. Het helpt vaak om verder te kijken dan de eigen neus lang is. Een loopbaancheque kost 40 euro en kan ingeruild worden voor 4u professionele begeleiding (waarde ongeveer 550 euro). Iedereen heeft recht op 2 cheques in een periode van 6 jaar.

Loopbaanbegeleiding, een begrip in Vlaanderen

“De loopbaancheque heeft van loopbaanbegeleiding een begrip gemaakt in Vlaanderen. Zit ik nog op het juiste professionele traject, of kan ik niet eens een andere richting inslaan? Het zijn vragen die iedereen zich wel eens stelt, of zou moeten stellen. De loopbaancheque helpt om dat ook op een goedkope maar professionele manier te doen. Ik ben enorm trots dat het gebruik in die 4 jaar op zo’n manier is gestegen,” zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, die de cheques invoerde. “Het gebruik van loopbaanbegeleiding is sinds het begin van de loopbaancheques gestegen met 275%. In het totaal hebben na 4 jaar 63.721 werknemers of zelfstandigen loopbaanbegeleiding gevolgd en zijn er 84.568 loopbaancheques uitgegeven. 2,3 % van de werkende bevolking in Vlaanderen heeft ondertussen al een loopbaanbegeleiding achter de rug. We kunnen van een overdonderend succes spreken.”

Na vier werkingsjaren zijn er 209 actieve loopbaancentra met 2.138 vestigingen verspreid over Vlaanderen. En dat aantal blijft nog steeds groeien. Ten opzichte van het oude loopbaanlandschap is dit een verzevenvoudiging van de markt. Naar schatting werken er 456 loopbaanbegeleiders in loondienst en zijn er 940 onderaannemers. VDAB neemt de regierol op in het landschap van loopbaanbegeleiding via de loopbaancheque. Dat betekent dat de burger terecht kan bij VDAB om de loopbaancheques aan te vragen en instaat voor de kwaliteit van de dienstverlening van de loopbaancentra.

Ook de tevredenheid bij de klanten ligt met 85,6% algemeen heel hoog en is zelfs jaar na jaar licht gestegen. Gebruikers zijn heel positief over de aanpak van de loopbaanbegeleiders. Er komen ook amper klachten: in 2015 en 2016 waren er er slecht 31 gegronde klachten op 62.266 aangevraagde cheques, of 0,063% klachten.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: “Ik ben heel erg tevreden dat de loopbaancheques een groot succes zijn geworden. Ik was ook overtuigd van hun meerwaarde en de nood ervan voor onze arbeidsmarkt. We gaan allemaal langer moeten werken, dus is het heel belangrijk dat we dat ook met goesting doen. De loopbaancheque helpt mensen om het nadenken over hun loopbaan te structureren en in het juiste perspectief te plaatsen; En dat we een tevredenheidsprecentage van meer dan 85% halen, is daarbij een enorme opsteker.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is