Onderzoek toont aan: Multimove bevordert motorische ontwikkeling jonge kinderen

Door Philippe Muyters op 21 mei 2014, over deze onderwerpen: Sport

Multimove voor Kinderen is een project dat kinderen tussen drie en acht jaar prikkelt om gevarieerd te bewegen. De universiteiten van Gent, Brussel en Leuven voerden een gezamenlijk onderzoek uit naar de effecten ervan bij ongeveer 2000 kinderen. Daaruit blijkt dat de motorische vaardigheden van kinderen in die leeftijdscategorie een opmerkelijke achterstand vertonen ten opzichte van leeftijdsgenoten dertig jaar geleden. Bovendien verergert de achterstand en wordt het ook steeds moeilijker om die nog weg te werken, naarmate ze ouder worden.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) startte Multimove voor Kinderen op in 2011, samen met partnerorganisaties uit de sportsector, overheid en academische wereld. Het programma biedt heel wat beweegactiviteiten en instrumenten en tips voor sportclubs, lokale sportdiensten, scholen en ouders. Na amper drie jaar bieden al 109 pilootlocaties Multimove aan. Samen bereiken zij er bijna 5000 kinderen mee.

Waardevolle aanvulling

Een evaluatie wijst uit dat het programma zijn effect niet mist: bij kinderen die een Multimove-activiteit volgen, gaat de motorische ontwikkeling er duidelijk op vooruit. “Dat betekent niet dat Multimove nu plots de enige optie is,” legt Muyters uit, “wél dat dit programma minstens een zeer waardevolle aanvulling is voor klassieke bewegingsprogramma’s. Daarom zal Bloso het vanaf september in heel Vlaanderen verspreiden.“

Als ook jouw club, gemeente of school geïnteresseerd is om een Multimove-activiteit  te starten, kan je terecht op www.multimove.be voor alle praktische informatie. Om te starten vanaf 1 september, kan je je nog aanmelden tot 1 juni.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is