Ook rugby voortaan Vlaamse topsport

Door Philippe Muyters op 2 februari 2018, over deze onderwerpen: Sport

Op voorstel van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters, voegde de Vlaamse regering vandaag rugby toe aan de Vlaamse topsporttakkenlijst. Voortaan komt Rugby Vlaanderen dan ook in aanmerking voor ondersteuning van zijn topsportwerking.

Met meer dan vier miljard tv-kijkers moet het wereldkampioenschap rugby enkel de Olympische spelen en het WK voetbal laten voorgaan qua internationale interesse. Ook in Vlaanderen zit de sport al een tijdje gestaag in de lift. In 2016 telde Vlaanderen ruim 3.600 aangesloten rugbyspelers. Nu de sport na meer dan 92 jaar terug een Olympisch statuut heeft verworven – onder de rugby sevens variant – maakt Rugby Vlaanderen zich op om zijn topsportwerking uit te bouwen.

Rugby Vlaanderen diende daarom vorig najaar voor het eerst een topsportactieplan in met de vraag om opgenomen te worden op de topsporttakkenlijst. Na een positief advies van de stuurgroep topsport stelde Vlaams minister van Sport Philippe Muyters vandaag aan de Vlaamse regering voor om op die vraag in te gaan.

Vlaams minister Philippe Muyters: “Onze ploegsporten vinden steeds beter aansluiting bij de internationale top. Ik ben blij dat ook een mooie traditiesport als rugby vandaag de ambitie heeft om verder door te stoten. Onze vrouwenploeg in het rugby sevens laat alvast mooie resultaten optekenen en ook bij de mannen komt er een talentrijke generatie aan. De opname op de topsporttakkenlijst biedt Rugby Vlaanderen alvast een zetje om dat potentieel verder te ontwikkelen.

Door de opname op de topsporttakkenlijst kan Rugby Vlaanderen beroep doen op een subsidie van 15.000 euro voor talentdetectie en verdere ontwikkeling van jonge beloftevolle spelers. Daarvoor wordt onder meer beroep gedaan op de expertise van de Franse Rugbybond, die toonaangevend is op het Europese vasteland.

Eind vorig jaar maakte minister Muyters ook al bekend te investeren in rugbyinfrastructuur in Brugge, Oudenaarde, Lokeren en Eeklo. Eerder kon ook de bouw van het rugbycomplex in Dendermonde rekenen op stevige Vlaamse ondersteuning. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is