VDAB gaat vijftigplussers beter begeleiden naar werk

Door Philippe Muyters op 25 maart 2014, over deze onderwerpen: Activering, Economie, Werk zoeken en werkloosheid, Werken

Vanaf 1 april wordt de activeringsaanpak voor nieuwe werkzoekenden in Vlaanderen opgetrokken naar 60 jaar. “De Raad van Bestuur van de VDAB heeft vastgesteld dat hun Dienst over voldoende capaciteit beschikt om een kwaliteitsvolle begeleiding te bieden, ook voor die extra groep mensen”, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. “We hebben hen daarvoor in 2014 ook een extra budget van 1,4 miljoen euro toegekend.”

Onder impuls van minister Muyters is tijdens deze regeerperiode de begeleiding van nieuwe werkzoekenden stapsgewijs opgetrokken van 52 naar 60 jaar. “Daarmee geven wij het signaal dat we werkzoekende vijftigplussers niet in de kou laten staan. Iedereen beseft intussen dat we langer aan het werk moeten. Om onze sociale zekerheid betaalbaar te houden. Maar ook omdat onze arbeidsmarkt al dat talent en die competenties goed kan gebruiken.”

Extra inspanning werkgevers

Tegelijk wordt het aanbod van vacatures gevoelig uitgebreid en kan de begeleiding van 50- tot 55-jarigen ook door de private partners van de VDAB gebeuren, als dat een meerwaarde betekent.

“Maar ik vind het ook belangrijk dat we van de werkgevers een extra inspanning vragen. We blijven hen intensief informeren en sensibiliseren, ook ter plaatse in het bedrijf. We vragen hen voortaan ook systematisch om feedback na een sollicitatiegesprek. Zo leren wij bij voor onze begeleiding én maken we werkgevers ook bewust van het talent, de competenties én de ervaring van de wat oudere sollicitant”, besluit Muyters.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is