VDAB neemt controle en sanctionering van werkzoekenden over van RVA

Door Philippe Muyters op 20 december 2015, over deze onderwerpen: Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Zesde staatshervorming, Verandering
VDAB neemt controle en sanctionering van werkzoekenden over van RVA

Vanaf 1 januari 2016 zal de VDAB zelf werkzoekenden controleren en sanctioneren. De VDAB neemt die bevoegdheid over van de RVA. De VDAB zal de nieuwe bevoegdheid meteen ook omvormen, zodat ze past in hun efficiënte en moderne manier van werken.

De zesde staatshervorming werkte een van de anomalieën binnen het bevoegdheidsdomein Werk weg: de bevoegdheid over de controle en sanctionering van werkzoekenden wordt overgenomen door de instantie die vandaag al instaat voor de begeleiding. In Vlaanderen is dat de VDAB. Dat is logisch, want de VDAB is het best in staat om in te schatten of een werkzoekende effectief voldoende inspanningen levert. Het is ook efficiënter, want de dossiers moeten niet langer door twee verschillende niveaus bestudeerd, becommentarieerd en beslist worden. Op 1 januari neemt Vlaanderen de bevoegdheid over van België.

Geen parallelle circuits

“We integreren de nieuwe bevoegdheid meteen in het bemiddelingsproces, zodat we geen parallelle circuits hebben en korter op de bal kunnen spelen tijdens de bemiddeling zelf”, legt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters uit. “De mechanische controle op vaste momenten van de RVA verdwijnt en wordt vervangen door een consequente opvolging, op maat van het individu. Niet iedereen zal door dezelfde molen worden gedraaid.”

De controledienst zal volledig onafhankelijk werken om te vermijden dat de rollen van rechter en partij door elkaar zouden vloeien. Vanaf het moment dat een bemiddelaar aangeeft dat een werkzoekende niet gedaan heeft wat hij moest doen, neemt de controledienst het dossier over en heeft de bemiddelaar geen toegang meer. De controle zal bovendien op één neutrale, objectieve en uniforme manier gebeuren, zodat er geen regionale verschillen meer zijn.

Digitalisering

Er wordt ook meer ingezet op digitalisering. De tool ‘Mijn Loopbaan’ wordt de spil van alles. Hierin wordt alles ondergebracht: sollicitaties, cv’s, motivatiebrieven … De werkzoekende kan er alles kwijt rond zijn zoekgedrag. Voor mensen die minder vlot toegang hebben tot de e-toepassingen, blijft de gebruikelijke dienstverlening van de VDAB bestaan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is