Vlaamse profvoetbalclubs krijgen subsidies voor snelle realisatie van multifunctioneel stadion

Door Philippe Muyters op 4 april 2014, over deze onderwerpen: Sportinfrastructuur

Zeven voetbalclubs uit eerste klasse krijgen een subsidie van de Vlaamse Regering. Die moet hen toelaten om tegen 2017 of 2019 een multifunctioneel stadion te realiseren met een duidelijk maatschappelijk rendement. Vlaams N-VA-minister van Sport Philippe Muyters liet zich adviseren door een onafhankelijke beoordelingscommissie, waarna de Vlaamse Regering de stadions selecteerde. In totaal trekt Vlaanderen 8 miljoen euro hiervoor uit.

De subsidie is een impuls om de verouderde infrastructuur van de profvoetbalclubs te vernieuwen, zodat die voldoen aan de UEFA-criteria voor Europees voetbal. Tegelijk wil de Vlaamse Regering de clubs stimuleren om de maatschappelijke rol van het voetbal hoog op de agenda te plaatsen.

KAA Gent en Club Brugge krijgen elk 2,5 miljoen euro voor de bouw van een nieuw stadion, Yellow-Red KV Mechelen en SV Zulte-Waregem 750 000 euro voor de vernieuwing van hun huidige stadion. Ook Oud-Heverlee Leuven (673 800 euro), de stad Oostende (630 500 euro) en KRC Genk (195 700 euro) krijgen een subsidie om het bestaande stadion te verbouwen.

Selectiecriteria

Van de ingediende dossiers onderzocht de beoordelingscommissie naast het maatschappelijke rendement ook de voetafdruk van het stadion. Ook met de financiële en vooral praktische haalbaarheid konden de clubs scoren. Vooral dat laatste onderstreept de filosofie van de eenmalige projectoproep: clubs of steden aanspreken die momenteel al concrete plannen hebben voor hun stadion. Wat betreft de ingeschatte kostprijs moesten de clubs een duidelijk onderscheid maken tussen voetbal-gerelateerde investeringen en andere commerciële activiteiten. De totale steun die ze van alle overheden kunnen krijgen, bedraagt maximaal 70 procent van de aan voetbal gerelateerde investering.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is