30 miljoen voor Vlaamse artificiële intelligentie

Door Philippe Muyters op 3 oktober 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie, Technologie
technologie

“Vlaanderen kan en moet mee voorop lopen voor artificiële intelligentie.” Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters stelt de komende jaren dertig miljoen euro ter beschikking om Vlaanderen in het koppeloton voor artificiële intelligentie te brengen. In zijn AI-actieplan schuift minister Muyters drie grote lijnen naar voor: diepgaand onderzoek, toepassingen in de industrie en een flankerend beleid. “We moeten niet proberen om het warm water opnieuw uit te vinden. Het is zaak om de juiste focus te kiezen, zodat we als maatschappij ten volle kunnen profiteren van wat de toekomst ons brengt”, zegt Philippe Muyters.

Excellent onderzoek

Onderzoekprogramma’s met bewezen internationale excellentie worden versterkt en verdiept. “We zullen heldere keuzes maken op basis van excellentie, zodat we de budgetten niet versnipperen en inzetten op plaatsen waar het grootste potentieel zit. Bijzondere aandacht zal gaan naar leidende AI-technologieplatformen met een duidelijk marktpotentieel”, legt minister Muyters uit.

Levend laboratorium

Vlaanderen kan in het koppeloton zitten voor de toepassing van AI in de bedrijfswereld. Niet zozeer door alles uit te vinden, maar wel door te fungeren als een living lab voor Vlaamse en internationale toepassingen. Via de speerpuntclusters en Vlaio zorgen we voor kennisdeling en zorgen we voor de uitbouw van een netwerk om AI trends op te volgen en te vertalen naar onze bedrijven.

Onderwijs, sensibilisering en ethiek

In Vlaanderen is nood aan een brede sensibilisering rond het disruptieve potentieel van AI technologie. Zowel in het onderwijs als de bedrijfswereld wordt gewerkt aan een permanent opleidingsaanbod rond AI. Daarnaast wordt een AI Denktank opgericht om zich te buigen over de ethische implicaties die AI met zich meebrengt.

Impact van AI

“De potentiële maatschappelijke en economische impact van AI is enorm. Voor Vlaanderen liggen de grootste opportuniteiten in de eerste plaats in gepersonaliseerde gezondheidszorg, slimme mobiliteit en industrie 4.0. Als we deze evolutie snel en slim aanpakken, kunnen we ervoor zorgen dat Vlaanderen er alle vruchten van plukt”, besluit Philippe Muyters.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is