Vlaming in Argentinië

Deportivo Flandria werd in 1941 gesticht door de Vlaamse textielhandelaar Jules Steverlinck. Steverlinck opende in de jaren twintig van de vorige eeuw een katoenfabriek nabij de stad Luján, op een kleine 100 kilometer van Buenos Aires. De textielfabriek sloot de deuren in de jaren negentig, maar de geest van Jules Steverlinck is nog alomtegenwoordig. De fabriekssite is nu een museum en een verplichte stop voor elke Vlaming op reis in Argentinië.

Truitjes wisselen

Jules Steverlinck was erg Vlaamsgezind, een overtuiging die hij meenam naar Argentinië. Vlaams minister Muyters trok dan ook grote ogen toen hij Villa Flandria binnenreed. Het stadion Carlos V is in geel en zwart geverfd en in de tribunes wapperen leeuwenvlaggen. Minister Muyters wisselde truitjes uit: hij ontving een gepersonaliseerd Flandria-shirt en gaf een truitje van Team Muyters aan de Argentijnen. De minister trok zijn truitje onmiddellijk aan.

Eeuwige vriendschap

Het borstbeeld van Karel V is een werk van de Vlaams-Argentijnse kunstenares Margarita Cordyn. Bij de inhuldiging noemde Philippe Muyters het beeld “een teken van onze eeuwige vriendschap”. Na de plechtigheid keek de minister in het Flandria-clubhuis naar de WK-wedstrijd van Argentinië tegen Nigeria en bracht hij een bezoek aan de oude fabriek.

Onderwerpen