Meer aandacht voor competenties bij jobaanbiedingen

Door Philippe Muyters op 2 augustus 2017, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering
Vacatures

Vanaf januari houdt de VDAB bij jobaanbiedingen niet alleen meer rekening met het vorige beroep maar ook met de competenties van de werkzoekende. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters is blij met de federale beslissing: “Werkzoekenden zullen meer aanbiedingen ontvangen die bij hun profiel aansluiten. Wie een gepaste job weigert, kan bovendien sneller bestraft worden.”

De oude omschrijving van wat een gepaste job is, was niet meer van toepassing op de dynamische Vlaamse jobmarkt. “Nu kunnen we de werkzoekenden op een moderne manier aan een job helpen”, stelt de minister. “Een ex-werknemer van Ford Genk kan bijvoorbeeld voldoende competenties hebben om in de zorgsector aan de slag te gaan. Of iemand die vroeger in de jeugdbeweging zat, is wellicht geschikt voor een baan in de jeugdsector.”

Sneller sanctioneren

Wie niet aan het werk wil, kan daarenboven makkelijker gesanctioneerd worden. Momenteel kunnen werkzoekenden de eerste vijf maanden (drie maanden voor wie jonger dan dertig is) jobs weigeren die niet in de lijn liggen van hun vorige beroep. De bredere definitie van ‘vereiste competentie’ zorgt ervoor dat dit vanaf 2018 een stuk moeilijker wordt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is