‘Moonshot’ van 400 miljoen voor CO2-neutraal Vlaanderen

Door Philippe Muyters op 23 maart 2019, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Leefmilieu, Klimaat, Innovatie
Uitlaat wagen op snelweg

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters lanceert een ‘moonshot’: hij investeert 400 miljoen euro in technologische oplossingen om Vlaanderen tegen 2050 CO2-neutraal te krijgen. “De oplossing ligt in innovatie. Koolstof is een waardevol product, maar we moeten er dringend op een andere manier mee omgaan in onze samenleving en industrie. Als we erin slagen om niet alleen minder CO2 uit te stoten, maar ook meer CO2 op te vangen of uit de lucht te halen om opnieuw als waardevolle bouwsteen te gebruiken, zal dat van onschatbare waarde zijn voor ons klimaat”, zegt Philippe Muyters ambitieus.

CO2 reduceren

De ‘moonshot’ van 400 miljoen euro gaat naar innovaties die kunnen aantonen dat ze op aanzienlijke wijze kunnen zorgen voor minder uitstoot, meer captatie of betere recuperatie van CO2. Vlaanderen vertrekt daarbij niet van nul, maar kan bogen op een sterke basiskennis met topuniversiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen. De laatste decennia werden door de grote energie-verbruikende sectoren in Vlaanderen al belangrijke stappen gezet om hun CO2-emissies drastisch te reduceren en werden producten ontwikkeld die sterk bijdragen aan het reduceren of vermijden van bijkomende CO2-emissies, zoals isolatiematerialen of lichtgewicht materialen voor transport.

Opportuniteit voor Vlaanderen

In deze moonshot met als ambitie Vlaanderen CO2-neutraal te maken tegen 2050, ligt bovendien een enorme economische opportuniteit. Met de technologische doorbraken en energie-innovaties die hieruit voortkomen, kan Vlaanderen zich positioneren als een topregio voor onderzoek en innovatie in de energie-intensieve sectoren van onze samenleving. “De moonshot is een grote investering in ons wetenschappelijk onderzoek en in het klimaat, maar ook in onze economie. De belangrijke innovaties die we hierdoor in huis krijgen, kunnen we wereldwijd in de markt zetten, om daar weer opnieuw een belangrijke bijdrage te leveren aan het klimaat. Zo wordt de klimaatuitdaging voor Vlaanderen een opportuniteit”, besluit Philippe Muyters.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is