Muyters en werkgevers pakken samen krapte op arbeidsmarkt aan

Door Philippe Muyters op 10 januari 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering
Sollicitatiegesprek

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters slaat de handen in elkaar met werkgevers Voka en Unizo om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Door een daling van het aantal werkzoekenden en een stijging van de hoeveelheid vacatures vinden Vlaamse bedrijven immers steeds moeilijker geschikte krachten. “Vorig jaar verbeterden we al de opvolging van werkzoekenden met een actieplan”, zegt minister Muyters. “Met dit nieuwe pact hopen we op vier praktische punten nog verdere stappen vooruit te zetten.”

Vier onderdelen in pact

  • Ten eerste worden langdurig werkzoekenden voortaan beter gescreend. Hun talenten en competenties zijn vaak zeer gewild op de arbeidsmarkt. Als de VDAB die beter in kaart brengt, kunnen werkgevers dit potentieel sneller benutten.
  • Niet wat iemand gestudeerd heeft of als vorige job heeft uitgevoerd, is bepalend voor passende vacatures. Wel wat iemand kent, kan of nog kan leren. De VDAB en de werkgevers willen ervoor zorgen dat vacatures meer focussen op die competenties. Dat moet voor een betere matching zorgen.
  • De Individuele Beroepsopleiding (IBO) en werkplekleren worden vereenvoudigd om nog meer werkgevers en (mogelijke) werknemers aan te zetten hier gebruik van te maken. Iemand leert immers bij op de werkvloer waar hij/zij later een job zal uitvoeren. Op termijn moet het aantal IBO-gebruikers verdubbelen.
  • Als een sollicitatie niet succesvol is verlopen, kan de werkgever aan de VDAB feedback geven waarom dat het geval is. Dat is nuttig voor de VDAB om werkzoekenden beter te begeleiden en meer geschikte vacatures te bezorgen. Het is ook een doeltreffend middel tegen nepsollicitaties. Voka en Unizo engageren zich om hun leden meer aan te zetten om die feedback te geven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is