Muyters geeft advies over Carrefour

Door Philippe Muyters op 10 juli 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering
carrefour

De beslissing van Carrefour om 600 werknemers op SWT (Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag, het vroegere brugpensioen) te sturen viel bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters niet in goede aarde. “Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt hebben immers ook oudere werklozen een grote kans om opnieuw aan de slag te kunnen”, zegt minister Muyters. “Maar mensen met SWT zijn wettelijk niet verplicht om zelf actief naar werk te zoeken. Dit is dus een verkeerd signaal en daarom gaf ik een negaties advies over SWT.”

In de arbeidswetgeving is voorzien dat de gewestelijke ministers van Werk ook een bindend advies geven over het outplacementaanbod in een herstructureringsplan. Het is de federale minister van Werk die het hele plan moet beoordelen, rekening houdend met de regionale beslissingen over het outplacement en SWT. Carrefour is nu het eerste dossier waarin de drie gewesten betrokken zijn.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters heeft wel een positieve beslissing over outplacementaanbod van Carrefour genomen. Het aanbod dat aan de ontslagen werknemers,  gedaan wordt, is zelfs meer dan wat wettelijk verplicht is. Zijn advies over het hele plan is echter negatief. De bal ligt nu in het kamp van de federale minister van Werk. “De federale minister van Werk heeft gezegd dat hij mijn advies zal volgen, dus het is nu aan hem om de nodige beslissingen te nemen”, besluit Muyters.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is