Nieuwe proeftuinen voor Vlaamse industrie 4.0

Door Philippe Muyters op 1 januari 2019, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Innovatie, Technologie
Drone

Vlaanderen investeert ruim vier miljoen euro in tien nieuwe industrie 4.0-proeftuinen. Daarbij gaat het van augmented reality in de fabriekshal tot de inzet van drones in de bouw. Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters biedt zo de industrie in Vlaanderen een sterker langetermijnperspectief. “Daarbij maken we gebruik van absolute troeven, zoals onze toppositie op het vlak van digitalisering, ons toonaangevende onderzoekslandschap en de vele performante bedrijven die industrie 4.0 vandaag al in de praktijk brengen in Vlaanderen”, zegt minister Muyters. De transitie naar industrie 4.0 is een onderdeel van Visie 2050 van de Vlaamse overheid.

Brede opzet

De industrie 4.0-proeftuinen zijn breed van opzet. Naast technologische demo’s rond onder meer 3D-printing, augmented reality en cyberveiligheid, zijn er ook proeftuinen die inzetten op opleiding en nieuwe leermethodes. De proeftuinen richten zich ook niet alleen tot klassieke maakbedrijven. Een van de projecten zal bijvoorbeeld aantonen hoe met behulp van dronetechnologie efficiëntiewinsten geboekt worden in de bouw en landbouw. In een andere proeftuin gaat er dan weer aandacht naar de (na)vorming van medewerkers in de chemische industrie.

7,5 miljoen voor 17 proeftuinen

Al in 2017 investeerde Vlaanderen 3,5 miljoen euro in zeven industrie 4.0-proeftuinen. Een jaar later draaien deze proeftuinen op volle toeren en leveren ze gerichte diensten aan een breed scala van Vlaamse bedrijven. Nu volgt een aanvullende reeks van tien proeftuinen om nog meer sectoren en thema’s uit de industrie te bestrijken, goed voor een bijkomende investering van 4 miljoen euro. “Voor veel bedrijven is het ondoenbaar om alle beschikbare technologieën zelf aan te kopen of medewerkers op te leiden. Via de industrie 4.0-proeftuinen ontdekken ze welke investeringen op het vlak van techniek, infrastructuur en mensen interessant zijn voor hen”, besluit Philippe Muyters.

Meer info op www.vlaio.be/industrie40.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is