Strengere regels voor voetbalmakelaars

Door Philippe Muyters op 4 december 2018, over deze onderwerpen: Minderjarigen, Sport, Verandering
Kinderen aan het voetballen

“We moeten het vertrouwen en de geloofwaardigheid van de grootste sport in Vlaanderen terugwinnen.” Vlaams minister van Sport Philippe Muyters verstrengt de regels voor voetbalmakelaars. De maatregelen komen er na Operatie Propere Handen, het onderzoek naar witwaspraktijken, omkoping en matchfixing in het voetbal. “We willen vooral jonge spelers beter beschermen”, zegt minister Muyters.

De minister introduceert vier maatregelen:

 1. Verplichte registratie
  Sportmakelaars die in Vlaanderen willen werken, moeten zich voortaan registreren. Dat geldt ook voor internationale makelaars. De registratie kan bovendien worden ingetrokken of geschorst.
 2. Borgstelling van 25.000 euro
  Sportmakelaars moeten een borgstelling van 25.000 euro neerleggen bij de Deposito- en Consignatiekas. Die drempel moet huis-, tuin- en keukenmakelaars ontmoedigen ten voordele van professionele makelaars.
 3. Niet voor sporters jonger dan 15
  Sportmakelaars mogen geen diensten verrichten voor sporters onder de 15 jaar.
 4. Geen vergoeding voor sporters jonger dan 18
  Voor de bemiddeling voor minderjarige sporters mogen de makelaars geen vergoeding vragen.

Daarnaast treedt minister Muyters in overleg met zijn Europese collega’s om de wantoestanden in het voetbal de wereld uit te helpen. Tegelijk kijkt hij naar de voetbalinstanties. “De voetbalwereld heeft zelf veel sleutels in handen. Ik herhaal daarom mijn oproep aan de Pro League en de KBVB om belangrijke stappen te nemen en het vertrouwen en de geloofwaardigheid van de grootste sport in Vlaanderen terug te winnen”, besluit Philippe Muyters.

Beluister hier het interview met Philippe Muyters in De Ochtend over de strengere regels voor voetbalmakelaars.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is