Vlaams Parlement richt Klimaatcommissie op

Door Andries Gryffroy, Allessia Claes, Arnout Coel, Rita Moors, Philippe Muyters op 30 maart 2022, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Klimaat
Linkse partijen leveren zuiver Vlaamse materie over aan Franstalig oordeel

Het Vlaams Parlement richtte vandaag een klimaatcommissie op. Die zal zich buigen over het Vlaams Energie- en Klimaatplan en over de concrete maatregelen die nodig zijn om die beoogde klimaatdoelstellingen te halen. Vlaams volksvertegenwoordiger Andries Gryffroy wordt voorzitter van de commissie. Ook parlementsleden Allessia Claes, Arnout Coel, Rita Moors en Philippe Muyters zullen de N-VA in de commissie vertegenwoordigen.

“De recente geopolitieke verschuivingen door de oorlog in Oekraïne zorgen voor historisch hoge energieprijzen. De doelstelling moet zijn om die factuur onder controle te houden en bescherming te bieden aan diegene die het financieel moeilijk hebben”, aldus Gryffroy.

Impact op lange termijn

De commissievoorzitter wil werken aan structurele maatregelen. “Vlaanderen wil vooral impact hebben op langere termijn. We willen voorstellen die zich richten om het energieverbruik te temperen of maatregelen om die energie zelf op te wekken”, zegt Gryffroy, die het dan heeft over bijvoorbeeld renovaties.

Goedkoopste energie is die we niet verbruiken

“Inzetten op renovatie zorgt ervoor dat er minder energie wordt verbruikt”, sluit Allessia Claes aan.  Energie die niet verbruikt wordt, is nog steeds de goedkoopste energie. We zullen daarbij grondig te werk gaan door betrokken partijen, academici en goeie praktijkvoorbeelden uit te nodigen in de commissie om van gedachten te wisselen”, klinkt het.

Meer renoveren

Claes geeft aan dat de energie-efficiëntie van woningen beter kan. “Dat hangt uiteraard samen met de woningkwaliteit. We zullen binnen de commissie moeten bekijken hoe we de Vlaming extra kunnen aanzetten om meer te renoveren en op welke manier we hen daarin financieel kunnen ondersteunen”, besluit ze.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is