Vlaamse premie voor aanwerving langdurig werkzoekenden

Door Philippe Muyters op 2 december 2016, over deze onderwerpen: Werken, Werk zoeken en werkloosheid, Activering
vacature

Werkgevers die een langdurig werkzoekende in dienst nemen, krijgen vanaf volgend jaar een premie van de Vlaamse overheid: 1250 euro na drie maanden en nog eens 3000 euro na een vol jaar tewerkstelling. “Die financiële stimulans moet werkgevers over de laatste drempel heen tillen: als je mensen een verdiende kans geeft, krijg je als werkgever ook nog een steuntje van de overheid”, zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. De Vlaamse Regering trekt voor de nieuwe maatregel volgend jaar 10,6 miljoen euro uit. In 2018 stijgt het budget naar 25 miljoen euro.

Mensen die al lang werkzoekend zijn, hebben het moeilijk om hun loopbaan opnieuw te lanceren. Om daaraan te verhelpen, ontwikkelde de Vlaamse Regering al het concept van de tijdelijke werkervaring: mensen via opleidingen en stages opnieuw aansluiting laten vinden bij de arbeidsmarkt. “Met de uitwerking van deze aanwervingspremie hebben we nu een totaalpakket voor langdurig werkzoekenden”, verklaart Muyters. “De tijdelijke werkervaring scherpt hun attitudes en competenties aan, waarna de premie de werkgever dat laatste duwtje in de rug moet geven. Werken met een aanwervingspremie in twee fasen zorgt ervoor dat eerst de aanwerving op zich gestimuleerd wordt, waarna met de tweede schijf gemikt wordt op een duurzame tewerkstelling.”

Leeftijdsbeperking

Om recht te hebben op de aanwervingspremie, moet de werkzoekende minstens twee jaar ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende bij de VDAB en moet hij of zij tussen 25 en 54 jaar oud zijn. “We beperken de premie tot die leeftijdscategorie om overlapping met de RSZ-doelgroepenkorting te vermijden. Voor werknemers jonger dan 25 en ouder dan 55 jaar krijgen werkgevers immers al een korting via de RSZ”, besluit Muyters.

Lees hier ook een Feit of fictie over dit onderwerp.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is